Valitse sivu
Ohjeita ja usein kysyttyjä kysymyksiä

Voiko tekstiviestissä käyttää erikoismerkkejä?

Kyllä voi, mutta erikoismerkkejä käytettäessa tulee huomioida tekstiviestiin mahtuva merkkimäärä. Merkkimäärä / SMS pienenee jos käytetään GSM-7 -aakkosten ulkopuolisia merkkejä.

GSM-7 on tekstiviestien standardiaakkoset ja se on kirjoitettu GSM 03.38 standardin mukaisesti. GSM-7:ää tuetaan aina tekstiviesteissä ja sen perusmerkistö löytyy täältä. Yhteen GSM-7 aakkosten mukaiseen tekstiviestiin mahtuu 160 merkkiä. Jos viesti on pidempi kuin 160 merkkiä, jaetaan viesti kahteen tai useampaan, maksimissaan 153 merkin palaan. Palat lähetetään yksittäisinä SMS-viesteinä, jotka vastaanottajan puhelin kokoaa takaisin yhdeksi viestiksi.

Esimerkki: jos lähetetään tekstiviesti jonka pituus on 161 merkkiä, lähetetään se kahtena SMS-viestipalana vastaanottajan matkapuhelimeen. Ensimmäisen palan merkkimäärä on 153 ja toisen 8 merkkiä. Veloitus on tällöin 2 SMS:ää / vastaanottaja.

Tekstiviestissä pystyy käyttämään merkkejä myös GSM-7 -aakkosten ulkopuolelta, kuten emojieita tai muita erikoismerkkejä. Tällöin tekstiviesti lähetetään UCS-2 enkoodattuna. Viestit, jotka lähetetään UCS-2 enkoodattuna voivat sisältää maksimissaan 70 merkkiä, jos viestipaloja ei ketjuteta yhteen. Jos UCS-2 enkoodattu viesti on yli 70 merkkiä, mahtuu kuhunkin viestipalaan 67 merkkiä.

Riippumatta siitä, että lähetetäänkö tekstiviesti GSM-7 tai UCS-2 -muodossa, veloitetaan jokaisesta SMS-viestipalasta hinnaston mukaisesti.