RCS-viestit tulevat iPhoneen: mitä odottaa syksyn päivitykseltä?

Apple ilmoitti tällä viikolla lisäävänsä RCS-tuen iPhoneihin seuraavassa päivityksessään. iOS 18:n julkaisua odotetaan syksyllä. Mitä tiedämme RCS-viesteistä tällä hetkellä ja mitä tämä tarkoittaa yrityksille?

1. RCS saapuu iPhoneen: mitä tiedämme julkaisuajankohdasta?

2. Miksi Apple tuo RCS-tuen iPhoneen?

3. Mitä yritysten tulisi tietää iPhonen RCS-tuesta?

4. RCS lyhyesti

5. RCS:n hyödyt yrityksille

RCS saapuu iPhoneen: mitä tiedämme julkaisuajankohdasta?

Apple tuo RCS-viestinnän iOS 18:n myötä, mutta tarkkaa julkaisupäivämäärää ei ole vielä annettu. Vaikka ei ole täysin selvää, miten RCS integroidaan iPhonessa, 9to5Mac:n mukaan RCS tulee toimimaan erillään iMessagesta. iMessage säilyy Applen käyttäjien ensisijaisena viestintäkanavana.

RCS:n myötä muut kuin iOS-käyttäjät voivat hyödyntää monipuolisia viestintäominaisuuksia kommunikoidessaan Applen käyttäjien kanssa.

Tämä on merkittävä uutinen RCS:n tulevaisuudelle ja edustaa suurta harppausta kohti tavoitetta, jossa RCS-viestit saavuttavat lopulta 100% kattavuuden päätelaitteissa.”

– Quriirin liiketoimintajohtaja ja toinen perustaja Lasse Lohikoski.

Miksi Apple tuo RCS-tuen iPhoneen?

Apple ei ole virallisesti ilmoittanut RCS:n tukemisen syitä, mutta muutamia keskeisiä tekijöitä voi nostaa esiin:

Regulaatiopaineet Euroopasta

EU:n vuonna 2022 hyväksymä digimarkkinasäädös edellyttää, että teknologiajätit kuten Apple varmistavat viestisovellustensa yhteensopivuuden vuoteen 2024 mennessä. Tämä tarkoittaa, että iMessagen ja App Storen pitäisi olla kaikkien saatavilla. Lain rikkomisesta voi seurata sakkoja, jotka voivat olla jopa 20 % yrityksen kokonaistuloista, mikä on merkittävä kannustin RCS:n tukemiselle.

Kasvava RCS:n suosio

RCS:n käytön odotetaan kasvavan merkittävästi, kun monipuolisesta viestinnästä tulee arkipäivää. Vuonna 2022 RCS-käyttäjiä oli 1,2 miljardia, ja Juniper Research ennustaa, että vuonna 2026 käyttäjiä on 3,8 miljardia, eli 40 % maailman älypuhelinten käyttäjistä. Kun iOS-käyttäjät saavat pääsyn RCS:ään, nämä luvut voivat nousta vielä enemmän.

Parempi käyttäjäkokemus 

Android- ja iPhone-käyttäjien välinen viestintä on tähän mennessä ollut haastavaa. Vaikka Suomessa viestintä on siirtynyt pitkälti WhatsAppiin, muualla maailmassa käytetään yhä SMS-, MMS- ja RCS-viestejä. iOS-käyttäjien lähettäessä kuvaviestejä Android-käyttäjille ne toimitetaan MMS-viesteinä, mikä voi aiheuttaa lisämaksuja. RCS:n myötä viestintä Applen ja Androidin käyttäjien välillä muuttuu saumattomaksi, mikä voi houkutella myös operaattoreita ottamaan RCS:n käyttöön.

Mitä yritysten tulisi tietää iPhonen RCS-tuesta?

RCS:n tulo iPhoneihin keskittyy aluksi kuluttajien väliseen viestintään (P2P-viestintä), eikä se välttämättä vaikuta heti yritysviestintään (RCS Business Messaging). Tämä julkistus kuitenkin lisää RCS:n näkyvyyttä ja voi herättää yritysten ja asiakkaiden kiinnostuksen.

Infobip on raportoinut, että RCS-viestien määrä heidän alustallaan kasvoi vuonna 2023 peräti 358 %. Tämä osoittaa, että asiakkaat haluavat monipuolisempaa mobiiliviestintää. RCS:n tulo iPhoneen voi johtaa siihen, että yhä useammat operaattorit ottavat RCS:n käyttöön, mikä tavoittaa sekä Applen että Androidin käyttäjät.

Erityisesti yrityksille on huomionarvoista, että Suomessa RCS-yritysviestintää voi jo käyttää Android-puhelimissa, jotka käyttävät Elisan liittymiä. On ensiarvoisen tärkeää, että brändit alkavat kerätä kokemuksia RCS-viestinnästä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista jo nyt. Näin ollen, kun RCS:n käyttö kasvaa, yritykset ovat valmiita hyödyntämään RCS-viestinnän etuja täysimääräisesti.”

– Lasse Lohikoski, Quriiri.

RCS lyhyesti

RCS eli Rich Communication Services on kehittyneempi versio tekstiviestistä, ja siitä tulee merkittävä osa yritysten mobiiliviestintää tulevaisuudessa. RCS-viestit ovat visuaalisempia ja tarjoavat miellyttävämmän ja sujuvamman vuorovaikutuksen.

RCS-viestien keskeiset ominaisuudet:
  • Verifioitu lähettäjätieto
  • Brändätyt viestit
  • Laadukkaiden kuvien, videoiden, äänen, GIF-tiedostojen ja karttatietojen lähettäminen
  • Karuselli, johon mahtuu jopa 10 tuotekorttia
  • Ehdotetut toiminnot ja painikkeet

RCS:n hyödyt yrityksille

RCS mahdollistaa visuaalisen, brändätyn ja interaktiivisen sisällön lähettämisen suoraan asiakkaiden puhelimiin. Tämä voi parantaa konversioita sekä avaus- ja klikkausprosentteja huomattavasti. Googlen mukaan jopa 74 % ihmisistä on valmiita klikkaamaan tai olemaan muuten vuorovaikutuksessa yrityksen kanssa RCS:n kautta.

RCS tarjoaa yrityksille monia etuja parantamalla viestintää, lisäämällä vuorovaikutusta ja mahdollistamalla uusia tapoja palvella asiakkaita. Sen avulla yritykset voivat erottua kilpailijoistaan ja luoda vahvempia suhteita asiakkaisiinsa. RCS ei ole vain tekninen päivitys, vaan se avaa uusia mahdollisuuksia, jotka voivat vaikuttaa positiivisesti liiketoiminnan kehitykseen.

Haluaisitko tietää lisää, miten juuri sinun yrityksesi voisi hyötyä RCS:stä? Lue lisää RCS:stä tai ota yhteyttä, autamme mielellämme.