Mikä on OTP eli one-time password?

Yksi yksinkertaisimmista, mutta tehokkaimmista tunnistautumisen menetelmistä on kertakäyttöinen salasana tai kertakäyttösalasana (OTP). Kun yhä useampi palvelu siirtyy verkkoon ja sovelluksiin, on OTP toimiva keino lisätä käyttäjien tietoturvaa vaivattomasti.

Aikaherkät, kertakäyttöiset salasanat tarjoavat suojan petoksia ja tietovuotoja vastaan. Joten jos haluat parantaa palvelusi tai sovelluksesi tietoturvaa, kertakäyttöiset salasanat ovat yksinkertainen keino lisätä käyttäjien luottamusta ja tyytyväisyyttä palveluusi.

OTP lyhyesti

OTP eli kertakäyttöinen salasana on tietoturvaan liittyvä käsite, joka on tullut tutuksi yhä useammalle käyttäjälle viime vuosina. Kertakäyttöinen salasana on automaattisesti luotu ja yleensä määräajan voimassa oleva koodi, jota käytetään käyttäjän henkilöllisyyden vahvistamiseen. Käyttäjät saavat tunnuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä ja kirjoittavat sen kirjautumislomakkeeseen päästäkseen tililleen.

Miten OTP toimii?

Tavallisin tapa toteuttaa kertakäyttöiset salasanat on hyödyntää tekstiviestiä, sähköpostia tai erillistä sovellusta. Kun käyttäjä yrittää kirjautua sisään, järjestelmä lähettää käyttäjälle kertakäyttöisen salasanan, joka on voimassa vain lyhyen ajan. Tämä salasana on yleensä numero- tai kirjainkoodi, ja sen tarkoitus on toimia ylimääräisenä tunnistusmenetelmänä.

OTP tekstiviestillä

Perinteinen tekstiviesti on edelleen yksi yleisimmistä OTP-toimitustavoista. Koodi lähetetään käyttäjän puhelimeen, ja käyttäjä syöttää sen kirjautuessaan sisään. Tekstiviesti on henkilökohtainen, sillä puhelinnumero voidaan yhdistää yksittäiseen ihmiseen. Lisäksi tekstiviestit saapuvat lähes välittömästi ja puhelin on useimmiten käden ulottuvilla, joten tekstiviesti on nopea ja turvallinen tapa lähettää kertakäyttöiset salasanat.

Sovelluksen kehittäjän näkökulmasta tekstiviesti on yksinkertainen tapa lisätä tietoturvaa. Quriirin SMS-varmennus -palvelu on kehitetty, jotta kehittäjät voisivat mahdollisimman helposti liittää SMS-varmennuksen palveluun tai sovellukseen. Kehittäjälle jää vain varmennustapahtuman luonti Quriirissa ja api-avaimen liittäminen palveluun, kaiken muun toiminnallisuuden olemme kehittäneet taustalle valmiiksi.

Mihin OTP sopii?

Kertakäyttöiset salasanat ovat hyödyllisiä, sillä ne varmistavat käyttäjän henkilöllisyyden, kun hän yrittää kirjautua tilille ja niitä voi hyödyntää eri käyttötarkoituksiin:

Kaksivaiheinen todennus: Kun käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi vaaditaan sisäänkirjautumisen yhteydessä tekstiviestillä lähetettävä varmennuskoodi, lisää se palvelun tietoturvaa. Kaksivaiheinen tunnistautuminen perustuu nimensä mukaisesti kahteen vaiheeseen: se minkä käyttäjä tietää (tunnus ja salasana) ja käyttäjän puhelimeen saapuva vahvistuskoodi.

Puhelinnumeron verifiointi: Lähettämällä kertakäyttöisen varmennuskoodin käyttäjän matkapuhelimeen, voidaan varmistua GSM-numeron oikeellisuudesta ja varmistaa, että viestit tulevat jatkossa oikealle henkilölle eikä esimerkiksi rekisteröitymisen yhteydessä käytetä keksittyä puhelinnumeroa.

Maksun vahvistus: Kertakäyttöiset salasanat voivat parantaa turvallisuutta myös sisäänkirjautumisen jälkeen, esimerkiksi pankkisiirtojen ja maksujen yhteydessä.  

Tilin palautus: SMS OTP:tä käytetään myös salasanan palauttamiseen sivustoille, kun käyttäjä unohtaa ensisijaisen salasanansa tai kirjautumistodennuksensa.

Miten kertakäyttösalasanat voivat parantaa käyttäjien turvallisuutta?

1. Paranna käyttäjätilin turvallisuutta

Ilmeisin hyöty kertakäyttöisistä on parantaa asiakastilien turvallisuutta. Toisin kuin asiakkaan henkilökohtainen salasana, kertakäyttöinen salasana ei ole koskaan sama kirjautumisyritysten välillä.

Vaikka rikolliset voivat edelleen kalastella tai varastaa kertakäyttöisiä salasanoja, se on epätodennäköisempää, koska he valitsevat todennäköisemmin helpompia kohteita.  

2. Vähennä petoksia ja verkkorikollisuutta

Varastetut kirjautumistiedot ovat yksi tärkeimmistä tavoista, joilla hakkerit pääsevät käsiksi arkaluonteisiin tietoihin, joten kun lisäät kertakäyttöiset salasanat tunnistautumisen yhteyteen, autat estämään vilpillistä toimintaa. Yksilön tilin turvallisuuden lisäksi kertakäyttöiset salasanat parantavat myös koko järjestelmäsi turvallisuutta rajoittamalla pääsyn oikeisiin käyttäjiin.

3. Yksinkertaista tunnistautumista

Kertakäyttöisen salasanan käyttäminen on hyvin yksinkertainen tapa lisätä käyttäjien turvaa. Käytännössä kaikilla käyttäjillä on pääsy puhelimeen ja tekstiviestisovellukseen. Varmennuskoodi saapuu nopeasti ja se on helppo lisätä kirjautumisen yhteydessä.  

Quriirin avulla lisäät kertakäyttöiset salasanat helposti palveluusi

Kertakäyttöiset salasanat ovat tärkeä osa verkkoturvallisuutta, ja niiden käyttöä tulisi harkita kaikissa palveluissa ja sovelluksissa, joissa käyttäjän pitää kirjautua. Ne tarjoavat ylimääräisen suojakerroksen, joka auttaa ehkäisemään tietomurtoja ja varmistamaan, että käyttäjän henkilökohtaiset tiedot pysyvät turvassa. Jatkuvasti kehittyvässä digitaalisessa maailmassa OTP on yksi askel kohti entistä turvallisempaa verkkokokemusta.

Saat tekstiviestivarmennuksen nopeasti osaksi omaa palveluasi joko Quriirin SMS-varmennus -palvelun tai SMS Gateway avulla. Lue lisää SMS-varmennuksesta ja kokeile ilmaiseksi.