Tekstiviestejä lähettävät yritykset voivat nyt suojata lähettäjätunnuksensa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja teleoperaattorit ovat yhdessä valmistelleet keinoja, jotka auttavat organisaatioita suojautumaan tekstiviestihuijauksilta, joissa hyödynnetään organisaation nimeä. 9.11.2023 alkaen organisaatiot voivat suojata lähettäjätunnuksensa, jolloin viestin vastaanottajat voivat olla varmoja sen aitoudesta. Lähettäjätunnuksen suojaaminen on keskeinen keino rajoittaa tekstiviestihuijauksia.

Uuden määräyksen myötä organisaatiot voivat suojata käyttämänsä lähettäjätunnukset (SMS Sender ID) ja varmistaa, ettei kukaan muu voi käyttää samaa lähettäjätunnusta Suomessa. Hakemukset lähettäjätunnusten suojaamisesta voi tehdä helposti Traficomin verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta.

”Lähettäjätiedon rekisteröintimahdollisuus on erittäin tervetullut muutos Suomen tekstiviestimarkkinaan. Se rajoittaa tehokkaasti mahdollisuuksia tekstiviestitse tapahtuviin huijauksiin ja auttaa säilyttämään luottamuksen tekstiviestiin tehokkaana ja turvallisena viestintäkanavana myös tulevaisuudessa.”, sanoo Quriirin liiketoimintajohtaja ja perustaja Lasse Lohikoski.

Quriiri toimii läheisessä yhteistyössä matkapuhelinoperaattoreiden kanssa ja Quriirin avulla voit sujuvasti lähettää tekstiviestejä myös rekisteröidyllä lähettäjätiedolla.

Mikä on lähettäjätunnus eli SMS Sender ID?

Lähettäjätunnus (SMS Sender ID ) tarkoittaa tekstiviestin vastaanottajalle näkyvää lähettäjän tunnusta. Suojattavan lähettäjätunnuksen tulee olla täsmälleen sama kuin Suomen yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ) oleva SMS-viestejä lähettävän organisaation

–   toiminimi

–   aputoiminimi tai

–   rinnakkaistoiminimi.

Traficom ohjeistaa myös, että suojattavan tunnuksen tulee täyttää SMS Sender ID -standardin mukaiset muotovaatimukset. SMS Sender ID on 3-11 merkin pituinen ja sen sallitut merkit ovat 0-9, a-z, A-Z ja välilyöntimerkki. SMS Sender ID -tunnus rekisteröidään kirjainkokoriippumattomasti. (Traficom)

SMS Sender ID -tunnuksen rekisteröiminen

Yrityksen valtuuttama henkilö voi hakea SMS Sender ID -tunnuksen rekisteröintiä täyttämällä Traficomin verkkosivuilta löytyvän hakemuslomakkeen. Traficom perii rekisteröidystä SMS Sender ID -tunnuksesta liikenne- ja viestintäministeriön asettamaa vuosimaksua.

Suosittelemme kaikkia asiakkaitamme hakemaan lähettäjätunnuksensa suojausta, jotta kukaan muu ei voi lähettää samalla tunnuksella tekstiviestejä. Mikäli teillä herää kysyttävää, ota yhteyttä niin vastaamme kysymyksiinne mielellämme!

Lisätietoja:

Ohjeet SMS Sender ID rekisteröintiprosessista:

https://www.traficom.fi/fi/viestinta/laajakaista-ja-puhelin/sms-sender-id-tunnus

Hakemuslomake SMS Sender ID-tunnusten rekisteröimiseksi:

https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/hae-sms-sender-id-tunnuksen-rekisterointia

Määräys viestintäverkkojen ja -palveluiden yhteentoimivuudesta:

https://finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/480001/49940

Tekstiviestin lähettäjätiedon suojaaminen (kattavampi ohjedokumentti):

https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/file/Tekstiviestin%20l%C3%A4hett%C3%A4j%C3%A4tiedon%20suojaaminen.pdf

Traficomin tiedote aiheesta: 

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/traficomin-maarays-kampittaa-rikollisten-mahdollisuuksia-tekstiviestihuijauksiin